Gör-det-själv mögelbekämpning: Vad du behöver veta och när du behöver professionell hjälp

15 juni 2023

Mögel är ett vanligt problem för många hemägare, men att hantera det behöver inte alltid innebära att du måste anlita professionella. I den här artikeln kommer vi att titta på hur du kan bekämpa mögel själv och när det är bäst att söka hjälp från proffs.

Gör-det-själv mögelbekämpning: Så här enkelt är det!

Att bekämpa mögel själv kan vara enkelt om du vet vad du gör. Det första steget är att identifiera källan till fukten som orsakar möglet och åtgärda den. Det kan vara allt från att reparera en läckande tak eller rörmokare till att öka ventilationen i badrummet eller köket.

Rengör badrum
Gör inte som den här killen. Använd mask.

När du har identifierat källan till fukten kan du börja rengöra möglet. Använd en lösning av 1 del vit vinäger till 3 delar vatten för att torka bort möglet från ytor som kakel, glas och metall. För träytor, använd en lösning av två delar vatten till en del blekmedel. Se till att du bär skyddsutrustning som handskar och en mask när du arbetar med mögel.

Efter att du har rengjort möglet, se till att ytan är torr och luftig så att möglet inte återkommer. Detta kan göras genom att öppna fönster eller använda en luftavfuktare. Om möglet återkommer eller om det finns en omfattande mängd mögel, kan det vara bäst att söka professionell hjälp.

När ska du ta hjälp av proffs för mögelbekämpning? Lär dig här!

Om möglet täcker mer än 10 kvadratmeter eller om det finns mögel i väggarna, är det bäst att söka hjälp från proffs. Mögel i väggarna eller taket kan vara farligt att hantera själv eftersom det kan orsaka skador på strukturen i ditt hem.

Om du har drabbats av mögel på grund av vattenskador från källare, översvämningar eller större vattenläckor, bör du också söka hjälp från proffs. De har utrustning och kunskap för att hantera stora mängder mögel och förhindra att det sprids till andra delar av ditt hem.

När du anlitar proffs för mögelbekämpning, se till att de är certifierade och har erfarenhet av att hantera mögel. De borde också ha en plan för att förhindra att möglet återkommer, så att du kan vara säker på att det inte kommer att vara ett problem igen.

Att bekämpa mögel kan vara en enkel uppgift om det hanteras på rätt sätt. Genom att ta itu med problemet i tid och vid behov söka hjälp från proffs, kan du skydda dig själv och ditt hem från skadan som mögel kan orsaka. Så ta hand om ditt hem och låt inte mögel ta över!

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

RING OSS

0200-77 55 77
crossmenu