Hur du korrekt ventilerar ditt hem för att förhindra mögel och radon

14 oktober 2023

Ett hälsosamt hem bör inte bara vara rent utan också ha god luftkvalitet. Men för att uppnå detta är det viktigt att ha rätt ventilation i ditt hem. Detta är särskilt viktigt när det gäller att skydda dig själv och din familj mot farliga giftiga ämnen som mögel och radon. Här är några tips för att hjälpa dig att ventilera ditt hem på rätt sätt och få kvalitetsluft.

Enkla tips för att få kvalitetsluft i ditt hem och skydda dig mot farliga gifter!

  1. Förhindra mögel

Varm och fuktig luft skapar en idealisk miljö för mögeltillväxt i ditt hem. Därför är det viktigt att ha bra ventilation för att tillåta fukt att fly. Se till att hålla dina fönster öppna under dagtid för att släppa ut fukt, och om du har möjlighet, installera en avfuktare för att hålla fuktnivåerna under kontroll. Det är också viktigt att rengöra luftkonditioneringsfilter regelbundet eftersom smutsiga filter kan fånga fukt och förhindra att luften cirkulerar ordentligt. För hus byggda på 60- till 80-talet rekommenderar vi att man tar reda på om huset och golvet är byggt direkt på en platta på mark. Då är det en bra idé att kika på ett ventilerat golvsystem.

  1. Förhindra radon

Radongas är en osynlig, luktfri och giftig gas som kan tränga in i ditt hem från marken. Det är viktigt att ha god ventilation för att förhindra att radon samlas i ditt hem. Se till att hålla fönstren öppna under dagtid för att släppa ut gasen, och överväg att installera en radonavledningssystem för att säkerställa att gasen ventileras bort från ditt hem. Du kan också köpa en radonmätare för att testa nivåerna av radon i ditt hem och vidta åtgärder om det behövs. Det finns även företag som erbjuder radonmätning i Stockholm, Uppsala, Västerås och omnejd.

  1. Överväg ett balanserat ventilationssystem

Ett balanserat ventilationssystem kan hjälpa till att säkerställa att luften i ditt hem är frisk och ren. Detta system använder en kombination av uteluft och cirkulerande luft för att upprätthålla ett hälsosamt inomhusklimat. Detta är särskilt användbart om du bor i ett område med höga nivåer av luftföroreningar eller om du lider av allergier eller andningssvårigheter.

Att ventilera ditt hem på rätt sätt är viktigt för att skapa en hälsosam miljö för dig och din familj. Genom att följa dessa enkla tips kan du undvika farliga gifter som mögel och radon, och säkerställa att luften i ditt hem är frisk och ren. Ta hand om ditt hem och din hälsa genom att ventilera på rätt sätt!

Läs Hur fungerar avfuktningsteknik – 6 tecken som avslöjar fuktproblem – vad du kan göra

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

RING OSS

0200-77 55 77
crossmenu